Week van beleving van rituelen en bijzondere levens gebeurtenissen !!


In deze week hebben we 3 !! bijzondere levensgebeurtenissen van dichtbij mee mogen maken waarvan hieronder een verslag en verschillende foto's.

Dopen:

De mensen in Afrika zijn erg religieus. Het merendeel +/-80% is christen verder zijn er moslims en atheïsten.

In de christelijke kerk is het gebruikelijk om je pasgeboren baby te laten dopen, zo ook in Afrika.
Tijdens de summerschool werden we uitgenodigd door leraar Michael om de doopdienst van zijn dochter bij te wonen echt een supermooi en schattig Afrikaans meisje  , afgelopen zondag vond deze doopdienst plaats.





Voor de doopdienst worden familie, vrienden en kennissen uitgenodigd.
De vader verteld tijdens de dienst welke naam ze hebben bedacht voor de baby (Stella)  en wat de betekenis is daarvan ( Star ). De naam is heel erg belangrijk in de kerk en heeft dus ook een grote plek tijdens de dienst. In plaats van water over het hoofd van het kind te gieten, krijgt de baby een lepel met water,honing en sprite 😧. Dit als symbool voor het woord van Christus wat de baby binnen krijgt. De vader hoopte dat ze mocht stralen als een ster in het gezin tussen haar 3 broers en naar haar medemens een bijzondere belevenis.


Trouwen:

Een trouwdienst is een groot feest in Afrika.

De nicht van een medewerkster in de clinic en huishouding ( Abygail ) ging trouwen en Angelique werd gevraagd of ze het leuk vond om dit bij te wonen.



Alle gasten komen s'ochtends bij het huis van de moeder van de bruid dit was nagenoeg naast ons verblijf in het live now huis. Daar wordt de bruid opgemaakt en krijgt ze de jurk aan. Soms is de jurk nog niet klaar en moet die ter plekke nog even vermaakt worden wat ook hier het geval was  🙈😄.


Ook is de eerste ceremonie is bij het huis van de moeder van de bruid. De families worden aan elkaar voorgesteld en er worden cadeaus aangeboden. Na het zingen en een gebed gaan de gasten naar de kerk. Het wachten is dan nog even op de bruid die haar make-up, haar en jurk nog even moet bijwerken (dit duurt soms nog 1 uur-1.5 uur), maar de gasten wachten geduldig in de kerk.



De bruidegom moest zich alvorens naar de kerk te gaan nog omkleden en de dominee vroeg aan Jeroen die voor het huis zat of dat in ons huis mogelijk was , zo stond er opeens een bruidegom zich om te kleden in ons verblijf die vervolgens nog even graag hand in hand op de foto wou , hilariteit allom maar gezien de complete schare die even ging fotograferen viel er niet onderuit te komen , het hand in hand plaatje hebben we overgelaten aan de bruid 😃.


Vervolgens was de ceremonie in de kerk waar veel gezongen wordt en gedanst en wacht er een feestje buiten de kerk. Daar wordt iedereen uitgenodigd om mee te eten en te drinken.



Rond 13.30 uur is het feest weer afgelopen en gaat iedereen weer huiswaarts.



Overlijden:

Als er iemand overlijd wordt het lichaam van diegene in  de meeste gevallen naar het mortuarium gebracht. De familie gaat dan druk aan de slag om de begrafenis te regelen.
  
Die voorbereiding kan soms wel 2 jaar in beslag nemen !!.

Er wordt een poster gemaakt met daarop een foto van de overledene en de aankondiging van de datum van de Funeral die je overal tegenkomt. Ook de mensen die meehelpen om de begrafenis mogelijk te maken worden uitgebreid vermeld op deze poster.
Jeroen ging met de manager van ons project voetballen met zijn team en werd er daarna voor uitgenodigd omdat één van de spelers zijn moeder was overleden.


De Funeral is een dag waarop alle vrienden , familie en kennissen worden uitgenodigd in een openlucht bijeenkomst om een hand te geven aan de nabestaanden maar nog belangrijker ! een bijdrage te geven voor de kosten van de begrafenis. Een uitvaartverzekering kennen zie hier nagenoeg niet en middels deze traditionele manier worden de kosten betaald en is er van te voren bekend wat er beschikbaar is voor de uitvaart. De bijdrage wordt vervolgens met naam en hoeveelheid door de leider ervan door een extreem grote geluidsinstallatie geschald waarna het in een groot collecteblok wordt gedeponeerd.



Hierna is er gelegenheid om wat te drinken en eten van de lokale gerechten.
Veelal een complete vis en deeg met groenten die je gezamenlijk met de hand opeet.Wel even wennen om met je ( rechter ! ) hand te eten en van een gerecht waar iedereen met zijn handen in zit te wroeten en je niet van weet hoe het smaakt 😃 maar het was erg lekker !!


Na weken, maanden en soms jaren van voorbereiding wordt dan de begrafenis gevierd.
De overledene wordt veelal op vrijdag opgehaald door familie en vrienden bij het mortuarium waarvan er zich ook één op het terrein van de stichting bevind. Dit gaat met luid gezang en dans. Ze hebben zwart en rode kleding aan dat in het teken staat van verdriet, rouw en gevaar. Hierna wordt het lichaam begraven en gaan de mensen naar huis.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wij gaan naar Ghana!